Téměř zapomenuté moruše


Více než tisíciletá historie morušovníku naznačuje, že jeho plody využívali lidé od pradávna. Nejen že moruše zpracovávali v kuchyni, byly také oblíbeným ovocem pro přímý konzum. Původní stromy byly obrovské, dnes se pěstují spíše menší kultivary a keře, které si můžete i vy vypěstovat na vaší zahrádce, případně i na terase či balkonu. Že nevíte, co to morušovník je? Představíme vám ho.


zrálé moruše

Morušovník


Morušovník je strom či keř (záleží, který druh si vyberete, jsou totiž rozděleny do 11 druhů) s krásně lesklými zelenými listy. Jejich květy jsou drobné a jednopohlavní. Z nich pak vyrostou sladké plody – moruše, které dozrávají od června do srpna. Plody vyrůstají na větvích ve skupinkách. Jejich válcovitý tvar tak trochu připomíná větší ostružiny, barvu však mohou mít nejen fialovou až téměř černou, ale také bílou, růžovou červenou či karmínovou.
moruše na keři


Kdo jednou ochutná, už nechce nic jiného


Velké plody chutnají tak sladce, že se staly oblíbenými pro přímý konzum. Kdo je jí rád, dělá dobře, protože moruše jsou plné zdravých látek. Jsou výborným zdrojem vitamínu C, ale také železa, takže jsou vhodné pro toho, kdo trpí chudokrevností. Navíc fungují jako účinná látka proti rakovině kůže, prsou, prostaty a plic. Plody také skvěle pročišťují organismus a regulují hladinu cukru v krvi, působí močopudně a proti průjmu. Chybu dělá ten, kdo moruše nejí.


Co se z moruší vyrábí?


Moruše nemusíte jíst jen syrové, můžete je také tepelně zpracovat, usušit či zamrazit. Protože jsou sladké, využití najdou především v kuchyni. Přidávat je můžete do pokrmů při pečení, nebo do různých kaší. Dělat z nich ale můžete třeba marmeládu, kompot, sirup, šťávu nebo víno.
sklizené moruše


Pochoutka pro housenky


Listy morušovníku jsou výhradní potravou bource morušového. To je housenka, která prostě jiné listí nežere, a že si na něm pochutnává celých 24 hodin denně. Že se vám to nezdá příjemné? Po čase se ale tyto housenky zakuklí. Kukly se 4x vysvléknou, a následně se z nich vytvoří kokon, což je vlastně chomáček hedvábí. A protože se dříve hedvábí měřilo zlatem, měli v historii morušovníky velkou oblibu mezi obchodníky.



Téměř zapomenuté moruše
Ohodnoťte příspěvek